فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 99 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 99 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامحسین رضایت، حسین اکبری، علی اکبر احمدیان، سید محمد جولایی* صفحات 5-35
    هدف این پژوهش شناسایی اهداف استکبار جهانی از ایجاد جنگ های مذهبی در جهان اسلام، براساس تجربه تاریخی جنگ های سی ساله اروپا در قرن هفدهم میلادی است. این پژوهش نوعی تحقیق کاربردی - اکتشافی است که با روش پژوهش ترکیبی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه «خبرگان علمی» «کارشناسان مسایل سیاسی» و «کارشناسان مسایل دفاعی-امنیتی» است. روش نمونه گیری، در مرحله کیفی، روش نمونه گیری هدفمند و در مرحله کمی، روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی بود. حجم نمونه در مرحله کیفی 18 نفر بود که به دلیل دستیابی به اشباع نظری تا سیزده نفر ادامه یافت همچنین حجم نمونه در مرحله کمی 24 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی، مصاحبه عمیق و در مرحله کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از داده های حاصل از مرحله کیفی ساخته شد. برای تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه ها از روش تحلیل محتوا و برای اعتباریابی یافته های حاصل از تحلیل مصاحبه ها از روش دلفی استفاده شد، برای این منظور یافته های حاصل از مصاحبه ها درقالب یک پرسشنامه محقق ساخته، سازماندهی و برای مصاحبه شوندگان ارسال شد و پس از دو مرحله رفت و برگشت، نتایج حاصل توسط آزمون دوجمله ای مورد تحلیل قرارگرفت. یافته های تحقیق نشان داد که اهداف استکبار را می توان در قالب چهار دسته شامل «اهداف سیاسی» «اهداف اقتصادی» «اهداف نظامی - امنیتی» و «اهداف فرهنگی- اجتماعی» طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: استکبار جهانی، جنگ مذهبی، جنگ های مذهبی سی ساله اروپا، جهان اسلام
  • سید حسین رضوی پور*، محمود عیسوی صفحات 37-67
    یکی از مهمترین چالش های پیش روی اقتصاد اسلامی در عرصه روش شناسی، بحث پیرامون هنجاری و یا اثباتی بودن اقتصاد اسلامی بوده است. این مقاله قصد دارد با رد تعلق اقتصاد اسلامی به حوزه اقتصاد هنجاری، تقسیمی قابل قبول بین گزاره های اقتصاد اسلامی پیشنهاد دهد. فرضیه ای که این مقاله می کوشد آن را نشان دهد این است که اگرچه تفکیک کامل علم اقتصاد اثباتی از اقتصاد هنجاری اصولا ممکن نیست، ولی به رسمیت شناختن تمایز میان انواع گزاره های علمی، به منظور استفاده از روش شناسی متناسب برای هر یک، اگر به درستی صورت پذیرد، مفید و حتی ضروری است. روش این پژوهش، ابتدا بررسی اسنادی سیر تاریخی و مفهومی دوگانه ی اقتصاد اثباتی و هنجاری در اندیشه اقتصادی غرب و همچنین دسته بندی های مشابه نزد اقتصاددانان مسلمان، و سپس ارایه تفسیری جدید از یک روایت راهگشا پیرامون دسته بندی گزاره های یک علم است. در پایان بدین جمع بندی خواهیم رسید که علم از سه نوع گزاره تشکیل شده است که هر یک نیازمند روش شناسی مختص خود می باشند.
    کلیدواژگان: علم اثباتی، علم هنجاری، اقتصاد اسلامی، آیه محکمه، فریضه عادله، سنت قائمه
  • حمد مقدم، علی حسین حسین زاده*، موسی شهریاری صفحات 69-94

    دانشجویان کشور عنصر فعالی هستند که می توانند در مسایل گوناگون کشور اثرگذار باشند و عمده این اثرگذاری به حضور در صحنه و اظهارنظر در موضوعات مختلف است. میدان دادن به دانشجویان برای اظهار نظر تاکید ویژه مقام معظم رهبری (آیت الله سید علی خامنه ای) خطاب به مسیولین کشور است. هدف از این پژوهش تعیین نقش مولفه های تاثیرگذار بر شکل گیری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان خوزستان می باشد. جامعه آماری تحقیق عبارت است از کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان خوزستان 60641 دانشجو می باشد. حجم نمونه 426 دانشجو در سال تحصیلی 1402-1401 که با استفاده از جدول مورگان محاسبه شده است. در این پژوهش از روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آزمون های توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون رگرسیون چند گانه استفاده شد. یافته های مطالعه نشان داد که، ارتقاء سطح مولفه های اعتماد اجتماعی، استفاده از رسانه های جمعی داخلی، مشارکت اجتماعی، دینداری ورزشهای اجتماعی، احساس امنیت، قومیت و پایگاه اقتصادی - اجتماعی می توانند با شکل گیری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان خوزستان ارتباط دارند. در خصوص اهمیت و نقش متغیرهای مستقل در پیش بینی تغییرات متغیر وابسته، متغیر دینداری(349/0= β) ، امنیت اجتماعی (233/0= β) و مشارکت اجتماعی (135/0= β) به مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیشگویی متغیر وابسته دارند.

    کلیدواژگان: کرسی، آزاد اندیشی، جامعه شناختی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • الهام امین*، علی اصغر داودی صفحات 95-126
    گسترش وسایل ارتباطی نوین و افزایش آمیختگی اجتماعی ایران با جامعه جهانی، ارتقای دانش زنان و اثرپذیری آنان از مکاتب فمینیستی و فرهنگ سرمایه داری در سال های اخیر، به نوع جدیدی از هویت خواهی زنانه در ایران دامن زده و مقاومت هایی را در برابر سیاست های فرهنگی دولت و اجرای احکام دینی از جمله حجاب پدید آورده است. به رغم اهمیت مواجهه دولت با این پدیده از نقطه نظر ثبات سیاسی و اجتماعی، بررسی رویکرد دستگاه های حاکمیتی ، حکایت از فقدان راهبردی عالمانه دارد. بی شک دیدگاه رهبری نظام در تدوین چنین راهبردی، تعیین کننده است. در این مقاله در پی پاسخ به این پرسش هستیم که با توجه به هویت خواهی های نوین زنانه و در راستای حفظ هژمونی انقلاب اسلامی، از منظر آیت الله خامنه ای چه مواجهه ای با پدیده بی حجابی مطلوب است؟ این پژوهش، بر اساس روش تحلیل مضامین شبکه ای و به صورت اسنادی انجام شده است. داده ها با بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا و به صورت کدگذاری سه مرحله ای انجام شده و برای تایید قابلیت اعتماد یافته ها نیز از روش همتایی استفاده شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، گفتمان رهبر انقلاب با شاخص های «تبیین فکری و فرهنگی در مدیریت حجاب»، «مراقبت از توطیه دشمن در مساله حجاب»، «نفی انفعال در مقابل هجوم تبلیغاتی غرب»، «لزوم تبیین جایگاه حجاب در تعالی و رشد اجتماعی زنان»، «الگوسازی» و «نهی از منکر بر مبنای مدارا و منطق» یک برساخته معنایی را تولید کرده که با در نظر داشت آنها می توان در عین حفظ هژمونی انقلاب، راه برون رفتی برای مشکل بی حجابی و بدحجابی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: حجاب، گفتمان آیت الله خامنه ای، هژمونی ایدئولوژیک، راهبرد فرهنگی
  • مرتضی پیری، میثم جعفری، مهدیه ویشلقی* صفحات 127-151
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مدل سازی ساختاری تفسیری راهبردهای ارتقای اشتغال پذیری کارکنان وظیفه مبتنی بر آمایش سرزمینی است. شناسایی راهبردهای ارتقای اشتغال پذیری کارکنان وظیفه مبتنی بر آمایش سرزمینی از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با روش تحلیل محتوای کیفی بر پایه تکنیک اشباع نظری و روش نمونه گیری هدفمند با 34 نفر از اساتید و خبرگان مدیریت، اقتصاد و سیاست گذاران نیروهای مسلح انجام گرفت. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوایی نسبی و شاخص کاپای کوهن تایید شد. کدگذاری مصاحبه ها بااستفاده از نرم افزار 2020MAXQDA منجر به شناسایی 12 راهبرد شد. به منظور سطح بندی راهبردهای شناسایی شده از نظرات 89 نفر از مسیولان ارشد و کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح و مدیران سازمان نظام وظیفه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و به کمک پرسشنامه استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با بهره گیری از روایی محتوا و روش آزمون پس آزمون تایید شد. راهبردهای شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری منجر به تشکیل هشت سطح شد که بهره گیری بهتر از آمایش سرزمینی و آموزش ضمن خدمت اثرگذارترین و بازمهندسی فرآیندها و تحلیل زنجیره ارزش اثرپذیرترین عوامل بودند
    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، آمایش سرزمینی، نیروهای مسلح، کارکنان وظیفه، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سید مهدی غنی زاده*، عبدالاحد قراری، امیرحسام رادفر صفحات 153-179
    مدیریت نقش بسزایی در کارایی سازمانی دارد و بدون مدیریت صحیح و اسلامی امکان رشد حقیقی در سازمان ها وجود نخواهدداشت. مدیریت انقلابی به عنوان یک مدیریت مبتنی بر ارزش، دارای ویژگی های منحصر به فردی است که در شرایط حاضر کشور و لزوم عبور از مشکلات مدیریتی، اهمیت دوچندانی یافته است. از میان مولفه های متعدد مدیریت انقلابی، معنویت جایگاه ویژه ای دارد. در این پژوهش که از لحاظ روش کیفی است با بهره گیری از تحلیل مضمون و تشکیل شبکه مضامین، سعی شده الگوی مدیریت مبتنی بر معنویت براساس بیانات رهبر معظم انقلاب و با استناد به آیات قران کریم و صحیفه سجادیه، ارایه شود. در این مقاله در ابتدا با مطالعه بیانات معظم له، 43 مضمون پایه با بهره‏گیری از نرم افزار Maxqda22 استخراج شد و سپس این مضامین پایه در سه مضمون نگرشی، گرایشی و رفتاری با استناد به قرآن کریم و صحیفه سجادیه سازماندهی شدند. از آنجاکه مضامین استخراج شده مستند به آیات موضوعی قران کریم و فرازهای مرتبط در صحیفه سجادیه هستند، از روایی لازم برخوردارند. پایایی نتایج نیز با محاسبه ضریب توافق کاپا دارای مقبولیت کافی (بالای 90 درصد) تشخیص داده شد. نتایج نشان می دهد مدیریت معنویت محور با پیروی از 10 مولفه (مضمون) بینشی، 12 مولفه گرایشی و 21 مولفه رفتاری محقق می شود. اصلی‏ترین و موثرترین مضامین در بین 43 مضمون پایه عبارت از مضمون توحید در بین مولفه های بینشی، صدق و اخلاص در بین مولفه های گرایشی و تقوا در بین مولفه های رفتاری می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت انقلابی، معنویت، رهبر معظم انقلاب، تحلیل مضمون، قران کریم، صحیفه سجادیه
|
  • Gholamreza Rezayat, Hosein Akbari, Ali Akbar Ahmadian, Joulaei Seyyed Mohammad * Pages 5-35
    The purpose of this research is to identify the goals of The Global Arrogance of creating religious wars in the Islamic world, based on the historical experience of the Thirty Years' War in Europe in the 17th century. This research is a kind of applied-exploratory research that was done with the combined research method. The statistical population of the research includes three groups: "scientific experts", "political experts" and "defense-security experts". The sampling method, in the qualitative stage, was the purposeful sampling method and in the quantitative stage, the proportional stratified sampling method. The sample size in the qualitative stage was 18 people, which continued to thirteen people due to reaching theoretical saturation, and the sample size in the quantitative stage was 24 people. The tool of data collection in the qualitative stage was in-depth interview and in the quantitative stage, a researcher-made questionnaire was created using the data obtained from the qualitative stage. The content analysis method was used to analyze the qualitative data from the interviews, and the Delphi method was used to validate the findings from the interviews. For this purpose, the findings from the interviews were made in the form of a researcher questionnaire, organized and sent to the interviewees, and then went through two stages. And back, the results were analyzed by binomial test. The findings of the research showed that the objectives of the domination system can be classified into four categories including "political objectives", "economic objectives", "military-security objectives" and "cultural-social objectives".
    Keywords: Global Arrogance, religious war, Thirty Years of Religious Wars in Europe, Islamic world
  • Seyed Hossein Razavipour *, Mahmoud Eisavi Pages 37-67
    One of the most important methodological difficulties facing the Islamic Economics is the controversy about the positive or normative quality of the discipline. This article is going to suggest an acceptable distinction between the three different kinds of propositions in Islamic Economics, rejecting the merely normative understanding of the discipline. The hypothesis this article is going to show is that, even though the complete dichotomy between positive and normative economics is not basically possible, but recognition of a distinction between different kinds of propositions in a science, to use a suitable method for each one, could be helpful or even necessary. Our method is firstly to study the history and the concept of the positive normative dichotomy in western economics and the similar distinctions suggested by Muslim economists, and secondly suggesting a new interpretation of a helpful Hadith about the distinction of the different scientific propositions. At the end we will reach to a conclusion which shows that any science consists from three kinds of the propositions.
    Keywords: Positive science, normative science, Islamic Economics, Aayat-om-Mohkamah, Faridhat-on-Aadelah, Sonnat-on-Gha'emah
  • Hamed Moghadam, Ali Hossein Hosseinzadeh *, Moosa Shahriyari Pages 69-94

    .Students of the country are an active element that can be effective in various issues of the country, and the main effect of this is to be on stage and comment on various issues. Giving students a platform to express their opinions is a special emphasis of the Supreme Leader (Ayatollah Seyyed Ali Khamenei) addressing the country's officials. The purpose of this research is to determine the role of the influencing factors on the formation of free thinking chairs in Islamic Azad Universities of Khuzestan province. The statistical population of the research consists of all the students of the Islamic Azad Universities of Khuzestan province, there are 60641 students. The sample size of 426 students in the academic year 1402-1401, which was calculated using Morgan's table. In this research, non-probability easy sampling method was used. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Descriptive tests and Pearson's correlation coefficient of multiple regression were used to analyze data and test hypotheses. The findings of the study showed that improving the level of social trust components, use of domestic mass media, social participation, religiosity of social sports, sense of security, ethnicity and economic-social base can be related to the formation of free-thinking chairs in Islamic Azad Universities of Khuzestan province

    Keywords: chair, Free Thought, Sociology, Islamic Azad University
  • ELHAAM AMIN *, Aliasghar Davoudi Pages 95-126
    In recent years, Development of new means of communication ,increasing the social integration of Iran with the worldIn recent years, Development of new means of communication ,increasing the social integration of Iran with the world community,promotion of women's knowledge and their impressionability from feminist schools and capitalist culture, has aroused a new type of female identity and has created resistance against the government's cultural policies and religious orders such as hijab. Despite the importance of the government facing this phenomenon, the approach of governing bodies, indicates the lack of a wise strategy.Surely,the point of view of the Supreme Leader is decisive in formulating such a strategy. The present study tries to answer this question considering the formation of women's new identity seekings and preserving the hegemony of the Islamic Revolution, ,how should the hijab issue be managed from the perspective of Ayatollah Khamenei? This study was done based on analyzing the themes of the networks method .The data was analyzed using Maxqda software and in three-step coding, and peer-to-peer method was used to confirm the reliability of the findings. Our findings indicate that the speech of the leader, has produced a semantic construct with the indicators of “intellectual and cultural explanation in the management of hijab”,”care of the enemy's conspiracy in the issue of hijab”,”negation of passivity in the face of western propaganda attack”, “need to explain the place of hijab in the advancement and social development of women”,”Modeling" and “Prohibition of evil based on tolerance and logic”as moments.
    Keywords: Hijab, Ayatollah Khamenei'discourse, Ideological hegemony, Cultural strategy
  • Morteza Piri, Meysam Jafari, Mahdieh Vishlaghi * Pages 127-151
    identifying the strategies for promoting the employability of conscripts based on Spatial planning and strengthening them leads to integration, empowerment and synergy. Therefore, the purpose of the current research is to interpret the structural modeling of the strategies for promoting the employability of conscripts based on Spatial planning. The identification of strategies to promoting the employability of conscripts based on Spatial planning through semi-structured interviews with the qualitative content analysis method based on the theoretical saturation technique and the purposeful sampling method was carried out with 34 professors and experts of management, economy and policy makers of the armed forces. The validity and reliability of the interviews were confirmed by the method of relative content validity and Cohen's kappa index, respectively. Coding of interviews using 2020 MAXQDA software led to the identification of 12 strategies. In order to stratify the identified strategies, the opinions of 89 senior officials and employees of the General Staff of the Armed Forces and managers of the conscription organization were used with the stratified random sampling method and with the help of a questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed using content validity and test-post-test method. The strategies identified by the interpretative structural method led to the formation of eight levels, where better use of Spatial planning and in-service training were the most effective factors, and process reengineering and value chain analysis were the most effective factors
    Keywords: Employability, Spatial planning, Armed forces, conscripts, Interpretive structural modeling
  • Seyyed Bahman Ghanizadeh *, Abdulahad Abdulahad.Gharari@Gmail.Com, Amir Hessam Radfar Pages 153-179
    Management has a significant role in organizational efficiency, and without correct and Islamic management, there will be no possibility of real growth in organizations. Revolutionary management, as a value-based management, has unique features that have gained double importance in the current conditions of the country and the need to overcome management problems. Among the many components of revolutionary management, spirituality has a special place. In this research, which is a qualitative method, by using theme analysis and forming a network of themes, an attempt has been made to present a model of management based on spirituality based on the statements of the supreme leader of the revolution and citing the verses of the Holy Quran and Safiha Sajjadiyeh. In this article, first by studying the statements of His Holiness, 46 basic themes were extracted and then these basic themes were organized in three attitudinal, tendency and behavioral dimensions (as organizing themes) by referring to the verses of the Holy Quran and passages from the Sajjadiyyah. The results show that spirituality-oriented management is achieved by following 10 insight components, 13 tendency components and 23 behavioral components. The main and most effective themes among the 46 basic themes are monotheism among the insight components, sincerity among the tendency components, and piety among the behavioral components.
    Keywords: revolutionary management, Spirituality, Supreme Leader of the Revolution, Theme analysis, Holy Qur'an, Sahifa Sajjadiyeh